2014 EICMA: Moto Guzzi MGX-21-Konceptet

0
50

Till skillnad från El Dorado, Audace och Touring SE, de tre Moto Guzzi California 1400 varianter visas på EICMA, MGX-21 verkar bara vara ett begrepp som modell. Åtminstone för nu. Avant-garde design verkar dra lite styling bravad från Seger, några ledtrådar från Harley-Davidson Fat Boy och Street Glide, med en sluten bakre del lånade från Arlen Ness style guide.

moto_guzz_mgx-21_rear

Baksidan av MGX-21 verkar vara stiliserade karosseri och inte fashionabla sadelväskor

Förutom att använda vårt val av Bästa Cruiser 2013 som bas för detta koncept, som vi vet lite om detta MGX andra än 21 i namnet verkar för att representera sin 21-tums framhjul. Annars, vi gillar extrema blackedoutness av denna cykel med sin minimala röda höjdpunkter. Inte för att ge ytterligare insikt, men vi ska låta Guzzi s pressmeddelande förklara MGX-21. Lost in translation varning!

“Och så, vid sidan av de nya Eldorado och Audace, att införa den spektakulära MGX-21. Motorcyklar som byggdes på grand Guzzi tradition, att utforska nya territorier med mod och djärvhet Moto Guzzi har alltid haft.

“MGX-21 emblem, den mest extrema sammanfattning av denna fascinerande och modiga projekt. Det är en överraskande idé som öppnar upp för en ny väg till touring enligt Moto Guzzi. MGX-21 tar och kombinerar element, söker upp påverkan av olika kulturer, men utkast varje foundation för att leda allt tillbaka till ridning erfarenhet som hör till varje Moto Guzzi.

110714-moto-guzzi-mgx-21-prototype-eicma05

“Endast de som har mycket djupa rötter, de som inte lider av en identitetskris har råd med en sådan extremt stor stil. Moto Guzzi vågar, kan se fram emot, även långt in i framtiden, utan osäkerhet, utan rädsla för att våga beyond the frontier. Här är den spektakulära 21” framhjul, utomordentligt suggestiv, här är en ny och bekväm miljö för ryttaren, men framför allt, här är den legendariska ridbarhet av en Moto Guzzi.

“Och så MGX-21-projektet är född med en klar målsättning: att vara en Moto Guzzi “inne” att alltid känna mig vägen under dess hjul, att alltid känna rytmen av de stora 1400cc Twin-cylinder mellan förarens ben som, vilket har varit fallet sedan 1921, är hand byggt på stranden av Lario och redo för någon gräns i världen.”

Nåväl, nog sagt, där vi registrerar dig för att köpa en?

110714-moto-guzzi-mgx-21-prototype-eicma02