Dagens fråga: Ralph Nader, Ängel eller Demon?

0
47

QOTD-RalphNader

Det är måndag, så låt oss börja bort det genom att ignorera kraven på din grymma tillsyningsmän i Mannens saltgruvor och vänder sig till ett ämne som är säker på att få alla automotive entusiaster riled upp: Ralph Nader!
QOTD-RalphNader2

Först av allt, vi kommer att lägga till kravet att du inte får prata om innehållet i Unsafe At Any Speed om du inte har läst den jävla boken först (om du gör det, du kommer att tycka att boken har bara en kort kapitel om Corvair, försäljning som redan var på toaletten när boken kom ut 1965 — främst tack vare den Amerikanska bil-köpa allmänheten föredrar en mer traditionell kompakt Chevy). För det andra handlar det om Ralph Nader som hans verksamhet är knuten till fordonsindustrin, så om du är förbannad om de 97,421 Nader röster i Florida år 2000, för dåligt — du kommer att behöva packa ner din ilska över Bushs vinna och hålla sig till bil-relaterade diskussioner här.

QOTD-RalphNader3

Nader — som sannolikt skulle ha försmäktat i det fördolda hade General Motors inte har försökt att smutskasta honom (i klassisk klumpig GM mode) med alla typer av Nixonian smutsiga trick — påpekade många i Detroit är tvivelaktiga metoder i sin bok, inklusive vägmätare inställd på att läsa snabbt (för att få bilar av garantin snabbare), och gjort så att det bara regeringsförordning kan fixa problem av farliga fordon och janky konsument-ripoff affärsmetoder. Nu har vi massor av sådana förordning om fordon och en gigantisk byråkrati som behandlar ämnet. Så, generellt, tycker du att den revolution som Nader startade med en nettovinst eller förlust när det kommer till vad vi kör idag? Känn dig fri att leverera bordet-stryk tirader och vissnande jeremiads, men tänk på att vem som helst göra personliga påhopp på andra kommentatorer — även de som man vet är farligt fel — kommer att bli spetsad på en ’59 Cadillac fin och förbjudna, inte nödvändigtvis i den ordningen.

Denna enkät har tagits bort.