Lexus GS Saloon (2012 -) Sammanfattning

0
51

Lexus GS Saloon (12 on)

  • Rymliga och har en lyxig interiör
  • Högar av utrustning
  • Större lastutrymme än konkurrenterna
  • GS 300h modell erbjuder konkurrenskraftiga driftskostnader
  • Krångliga multimedia interface
  • Tråkig att köra jämfört med konkurrenterna
  • Ingen riktig wow-faktor

Nya prisklass:

£33,495 – £52,100

Används prisklass:

£10,225 – £41,514

Sammanfattning

Nu i fjärde generationen, Lexus GS salong har fått sitt arbete skära ut för att vinna över kunder, särskilt mot klass favoriter som den BMW 5-Serie, Audi A6, Mercedes-Benz E-Klass och de senaste Jaguar XF.

Tidigare modeller har inte riktigt skär ett streck eller tagit till våra hjärtan av den Brittiska allmänheten, men Lexus har jobbat hårt för att ge denna senaste version ordentlig närvaro, betonas ytterligare med september modeller finns att beställa från och med December 2015.

Som sådan exteriör har varit helt omgjorda med den främre änden för att få ett mer uttalad spindel galler och omgjorda strålkastare med en separat genomgång av dagen varselljus under dem. Reviderad bakre lampor också med.

Alla-hybrid line-up från och med 2014

Lexus GS inleddes med två tillgängliga versioner: V6 bensin-drivna GS 250 och flaggskeppet GS 450h bensin-elektrisk hybrid. För år 2014 250 tappades och GS 300h infördes som en lägre drivs hybrid modell.

Den lägre drivs GS 300h kan erbjuda mycket konkurrenskraftiga driftskostnader: i SE klädsel med minsta hjul monterade det kan i genomsnitt en hävdade 60mpg och endast släpper ut 109g/km CO2. Lexus är angelägen om att påpeka att det innebär en låg bil skatt räkningar och GS 300h är inriktad mycket på flotta och företag på marknaden.

Väljer GS 450h betyder mycket högre prestanda men högre löpande kostnader, med en genomsnittlig bränsleförbrukning mellan 45mpg och 46mpg (beroende på klädsel) och CO2-utsläpp i förhållande till 140 g/km mark.

Ytterligare revideringar för 2016

I tillägg till den reviderade exteriör, Lexus dessutom fixade GS: s framdrivningssystem för 2016, öka deras effektivitet. Den senaste entry-level GS 300h Executive Edition ridning på 17-tums hjul släpper ut så lite som 104g/km CO2, medan rad-toppning 450h på 19-tums hjul ” utsläpp minskas till 132g/km.

Fullmatad med högteknologiska kit

Att försöka woo potentiella köpare Lexus har välutrustat bilen med banbrytande teknologi, inklusive att spara energi air-con som använder sensorer för att bestämma om det främre passagerarsätet är upptagen eller inte. Om inte då systemet stänger alla ventiler som serverar plats och därmed sparar energi.

Det finns också en verkligt stor multimedia-skärmen styrs via en ovanlig mus-stil pad som flyttar runt markören på skärmen. Detta är lite hit-and-miss i aktion och kan vara ganska störande om du försöker att välja vissa funktioner under körning.

Massor av inre rymden

Denna fjärde generationen av Lexus GS saloon har mer inre utrymme för passagerare: benutrymme på framsidan har förbättrats och det är en extra 30mm om utrymme för förare och främre passagerar sätet. Bakre passagerarna kommer att vara glad för; knä rum i den bakre är upp med 20mm och det är en ökning med 25 mm i höjd. Båda modellerna får ytterligare starta utrymme jämfört med den föregående generationen.

Lexus GS är konkurrensmässigt prissatt jämfört med konkurrenter och kommer med högar av standard kit. Kan det outgun andra premium luxury varumärken inom sektorn? Läs vidare för hela Lexus GS granskning.