Omdöme: Hyra Arv, Av Subaru. En Framtida Författare Historia

0
31

Det är dubbel funktion söndag: Kan TTAC Framtida Författare master tufft jobb i en bil översyn? Vid en Framtida Författare Vecka, du valde författarna du vill se igen på TTAC. Här är dagens andra blivande Författaren bil översyn. Gillar du det? Säg.

Ibland demografiska stereotyper för viss bil köpare finns av en anledning. En aktuell rättslig student som först tog examen från den stora Colorado university i folkrepubliken Boulder och kommer nästan säkert att bli den grundläggande “yuppie”, Subarus ha haft någon tilltalar mig. Tanken på en robust, kompetent, annorlunda familjen sedan har väckt mitt intresse på ett tag; jag nästan köpt en begagnad Volkswagen ett flertal år tillbaka, att landa på en Volvo när jag bestämde mig för att bekväma box skulle vara en mycket större sällskap på längdskidor enheter än den egendomliga, boxer-motorer Subie. Men mycket av fordonsindustrin har varit på en kurs intetsägande konvergens sedan slutet av-talet produktionen av båda dessa fordon för Volvo som har inneburit att nedläggningen av kanal-båt-esque 5 cylinder sans turbo hittade i min gamla S70, men vad betyder det för Subaru Legacy? Är min stereotyper av Subaru föråldrad, eller ska jag gå med i raden av ex-Boulderites som sakta sliter runt i en stick-skift Arv? Till det bättre eller sämre, en annalkande snö storm i Vail dök upp för att sätta in en skiftnyckel i min cheapo hyra bil planer för mitt huvud-clearing pre-law school termin resa, och Enterprise-Hyra-En-Bil svarade med en 7500 mil Subaru Legacy.

Exteriör:

Subaru verkar ha gjort något helt otroligt med den nya Legacy: de lyckats göra det väldigt ful, men lyckades hålla det helt anonym. Fronten är helt enkelt för upptagen, med botten stötfångare från en Ford Focus och osmidig strålkastare cribbed från ett barns mardröm.

Centrum grill verkar ha försökt att efterlikna de mycket baktalade grill från de senaste Acuras, men gav upp inför mötet med den huven. Center box är mer tilltalande, med ganska rena linjer möjligen även vägledande för idrottsliga pretentioner, men är fortfarande ganska forgettable, som härrör från hjulhus som alla och deras mamma sätter på bilar i dessa dagar (jag tittar på dig, E90 3-serien). Den bakre änden antingen inte märks från vinklar än 45 grader, eller ser ut som en dålig anpassning av en bakre klipp från en copyright-vänlig Grand Theft Auto fordonet. Hursomhelst, första intryck var svaga, med Toyota Camry parkerad bredvid den Äldre i hyra mycket att vara både bättre proportioner och mer attraktiva i allmänt; detta skulle bli en jämförelse som skulle ring med ökande volym i mina öron under mina fyra dagar i Colorado resa, men mer om det senare.

Interiör:

Jag kommer ihåg att jag i ett 2012 Kia Sportage och tänker “wow, det här är nästan det”. Var tidigare Subarus som trist inne som Koreanerna brukade vara, jag skulle ha haft en liknande intryck med Arv, tyvärr, den nya bilen representerar ett stort steg tillbaka i interiör bygga kvalitet. Materialet är i bästa fall lika med moderna Kias, som fortfarande tenderar att vara lite sämre än sina konkurrenter. Camry i jämförelse? Fortfarande medioker för klassen, men generellt mer solid och up-to-date än den Äldre. Sen modell Ford? Om du måste fråga, då du saknar både syn och känsla. Minst Arvet är ganska rymlig, tycktes större inuti än Camry men om allt man bryr sig om är kupéutrymmet, Chevrolet kommer att vara glada att sälja dig en Impala.

Körupplevelsen:

Efter en underwhelming intryck på hyrbil mycket, jag skulle vilja säga att Subaru och jag hade en helg av bindning, men att säga att Pakistan har säkra gränser skulle vara ett mer korrekt uttalande. Låt oss börja med det positiva: Subaru har, trots ganska stel känsla, snabb styrning. Förvandlas till parkeringsplatser kan vara lite av ett skratt, som snabbhet i sin tur kan ge hastigheter som orsakar fotgängare att hoppa i skräck. Spännande att parkeringen, dock, och föraren går in i en värld av problem. Power-tåg, i brist på ett mer beskrivande term, är verkligen hemskt. Motorn är förvånansvärt långsam och tveksam till rev, men det är osannolikt att du kommer att märka på grund av hur svag den CVT-växellåda.

För att vara ärlig, jag har en distinkt folkgrupp för Varierbar; den ständiga buller och onaturliga känna sig ensam skulle hålla mig från att någonsin köpa en ny. Jag trodde CVT i Toyota Prius var dålig, men den som kör ett Arv kommer att vara i beredskap för något på en annan nivå. CVT försök att simulera redskap, utan helt enkelt platt ut misslyckas i sitt uppdrag. När du accelererar till 35 från ett stopp på en av två saker hända: antingen bilen kommer att sitta på runt 3000 rpm och sedan revs helt kommer att falla ut som den hittar en annan “redskap”, och då kommer du att börja bromsa, eller den vård som kommer att sitta vid 3000 rpm och sedan misslyckas med att hitta sade teoretiska redskap, och sedan varva ned med ett ljud så vidriga att de andra passagerarna kommer att börja skratta.

Andra fel? Vindbruset är för högt, handbroms kan bara vara frikopplad tag i disken, AWD-system är skumma, rida är inte bestående, och MPG +/- mätare (som direkt korrelerar till pedalen resa, helt värdelös) som ersätter den kylvätska mätare blir en smärre katastrof när bilen börjar överhettas (som det kommer på en pigg bilresa från Denver till Vail). Även om jag inte hade koll MPG användning för min resa, som med min körstil skulle det vara meningslöst, fordonet anges en övergripande 27 MPG, som är…acceptabelt. Det är ganska sorgligt att säga, men om man behöver en rymlig, AWD sedan, de skulle bli mycket bättre betjänt av att den används för Subaru jag gick på för många år sedan. Efter en lång helg, till och med jag blev överraskad av förskräcklighet av Arvet; för att svara på min ursprungliga fråga om jag ska ansluta sig till raden av Boulder Subaru maffian med detta inlägg, svaret är ett rungande “nej”.

Kommer Simonsick är ett första år juridikstuderande vid Marquette University i Milwaukee, WI. Under de senaste fem åren har han levt i Philadelphia, Boulder, och i Bryssel, Belgien, och kommer att spendera sommaren ute i Frankfurt, Tyskland. Familj ryktet säger att hans första ord var Chevy. Han är för närvarande bosatt i fordonsindustrin skärselden i en hand-me-down Toyota Prius andra generationen, återstående vemodigt för hans tidigare Volvo och W-kroppen Chevrolet.

Denna enkät har tagits bort.