Används köparens guide: Mazda RX-8

0
39

Mazda RX-8 front static

De eleganta Mazda RX-8 coupe är billiga att köpa, men dyr att köra

Dom

Sportig coupéer kommer inte mycket mer elegant. RX-8 ser fantastisk och är bra på att köra. Det blir genom bränsle och olja vid en kurs, dock så hög milkostnad förare bör se upp för detta. Som Mazda har bara två motoreffekt val och något val av klädsel, det är inte så många beslut att fatta – men vad du behöver för att vara säker på att du kan leva med den begränsade praktiska och den höga kostnaden för att köra en RX-8.

När Mazda infördes RX-8 i 2003, den satte roterande motor tillbaka till den reguljära marknaden igen.

Köpare överlappande upp detta prydligt inredda familj coupe-cum-saloon, med dess bakre gångjärn bakdörrar och kurviga kroppen, och hänförd av dess cocooning stuga och lysande bakre-wheel-drive hantering.

Som RX-8 växlar upp för sin 10: e födelsedag, glans har mattas lite. Låga värden har lett till att många bilar försummas, så se upp för dåliga exempel. Att hitta en bra en, dock, och du kommer att belönas med en av de mest engagerande familjens bilar det senaste decenniet.

Historik

RX-8 kom i januari 2003, 189 och 228bhp former (märkta 190 och 230 respektive). Det var bara en trim, även om vissa tillval kan anges.

Den första speciella, de Utvecklas (baserat på 228bhp bil), hit utställningslokaler i februari 2006. Det följdes i September av Nemesis limited edition, som används i lägre-drivna motorn.

I januari 2007, PZ och Kuro specialerbjudanden gjorde sin debut, med båda bygger på 228bhp RX-8. En facelift juli 2008 förde en frisk näsa och svans, starkare förfining och mer utrustning. Bilen var nu badged RX-8 R3, och kom i 228bhp form.

Alternativ

RX-8 är unik i sitt dörren layout och dess användning av en motor. För en mer konventionell coupe, kan du prova Nissan 350Z. Det ser bra ut och den bakre-wheel-drive chassit ger starka resultat. Men pragmatism är dålig och löpande kostnaderna höga.

Mercedes CLK är en mer elegant alternativ. Priserna är överkomliga och det har en hyfsad tillförlitlighet post. Eller du kan gå för en BMW 3-Serie Coupé. Det är en annan pålitlig val, och dealern service är fantastiskt, plus att det är väldigt roligt att köra med ett brett utbud av motorer.

Sidor

  • 1
  • 2
  • 3