Citroen DS3 DSport 1.6 THP

0
36

Citroen DS3 front cornering

Vår favorit varma luckan förblir ett utmärkt val

Dom

4

Originalet är fortfarande bäst och överklagande av DS3 är fortsatt stark. Det ser mer distinkt och sportig än 208, även efter två år på försäljning, och den traditionella inredningen är mycket mer användarvänlig. Den fantastiska styrning och växellåda ger dig fler möjligheter att utnyttja den ivriga motor och, som en följd, Citroen är mycket roligare att köra, vilket gör det lätt värt den lilla extra utlägg över 208.

Citroen kommer att vara frustrerad över de senaste tilläggen till DS-serien har misslyckats med att fånga fantasin som DS3 har. Den första modellen att gå prestige sub-varumärke är fortfarande den bästa bilen bygger företaget, och i DSport trimma det är en fantastisk junior hot hatch.

Den besynnerliga design ser fortfarande fräsch och modern och snygg blomstrar som “shark ‘ fin’ kink i B-stolpen och flytande tak gör det visas sportigare än Peugeot 208. Den gapande galler, med dess integrerade sparre, ger näsan en målmedveten blick, men oroväckande mörk krom finish på Ultra Prestige bil i våra bilder var att skala bort från barerna.

Stugan är åldrande med lite mindre nåd, dock. Krångliga stereo kontroller i synnerhet är en bit av en stöt till systemet efter Peugeots digital pekskärm. Men mer konventionell layout är också en styrka eftersom den standard-sized ratten och väl beläget ringer göra det lättare att hitta en bekväm körställning i Citroen.

Den begränsade upplagan på bilden har en läder-täckt dash, men även standard högblank svart klädsel är mer slående än den grå plast i Peugeot. Byggkvalitet är liknande i båda.

Svart rooflining och en lägre sittposition innebär DS3 känns mer som en fokuserad hot hatch, och dess runda läder gearknob är lättare att greppa än 208 s underligt formade klubba.

Det finns en del problem på listan över alternativ, dock. DS3 är sat-nav kostar dubbelt så mycket som de 208 s, på £800, läder är också dyrare och uppvärmda säten är inte ens erbjuds. Citroen stigar något på praktiska också. Dess mörka tak tyg och skyms sidan windows låt mindre ljus in i den bakre, och tall passagerare kommer att vara obehagligt på något men korta resor.

Vid test track, DS3 ryckte på axlarna av sin vikt 75kg nackdel och var bara en tiondel långsammare från 0-60mph att posta en tid på 7,3 sekunder. Det var nacke och hals under vår-växel tester också, men på vägen bilen visade verkligen sin klass.

Den fantastiska styrning ständigt matar tillbaka information till föraren om nivåer av grepp, så det är lätt att utnyttja kraften på agendan. Kombinera detta planterade hantering med ett smart kort-kasta växel och tajt kropp kontroll, och det blir riktigt spännande att köra.

Trots dess dynamiska balans, DS3 kände också en mer bestående över gropiga vägar än den hårda Peugeot, och var en lugnare cruiser vid varje hastighet – som vårt sound meter bekräftat.

Citroen gör upp för sin högre pris med mer förmånlig försäkring och service, plus stärkt av restprodukter. På en varierad vägen, vårt test ekonomin på 30,5 mpg var långt under den officiella siffran, men det kommer att förbättras om du motstå frestelsen att utnyttja högvarvig motor.

Återigen, DS3 har satt ribban högt – men kan det slå billigare 208?

Viktiga specifikationer

  • Pris: £17,050
  • Motor: 1,6 liter 4cyl, 155bhp
  • 0-60mph: 7.3 sekunder
  • Testa ekonomi: 30.5 mpg/6.7 mpl
  • CO2: 139g/km
  • Årlig vägskatt: £120