Peugeot 208 vs DS3

0
31

Den turboladdade Peugeot 208 tips på potentialen av nästa års 208 GTi. Vi testar det mot vår nuvarande topp varma hatch, Citroen DS3

Den franska har länge haft en känsla för att snabbt hatchbacks, med Citroën och Peugeot mästare i den konsten. Exklusiva Citroen DS3 har varit en lång tid favorit för oss, medan Peugeot namn har blivit synonymt med hot luckor i årtionden. Så kommer heta versioner av smarta nya 208 supermini ändå sätta ett leende på läpparna?

Standard 208 såg mindre begåvade Ford Fiesta och Kia Rio i vårt tidigare test, tack vare sin rena bensin motor och modern stuga. Så kan det dra ut på samma trick igen?

Det har varit utrustade med samma BMW-köps 1,6-liters motor som Citroen DS3 och, precis som sin rival, finns endast som en elegant tre dörrar. Trim är high-spec Katt.

DS3 fortsätter att vara en hit för Citroen, som har gått hand-i-hand med sin senaste dominans i Rally-Vm. Detta DSport modellen är fortfarande vårt val av sortiment, och vi föredrar att värma luckor från SÄTET och även MINI – så 208 står inför ett hårt test.

Dom

Eftersom de börja med så liknande mekanisk ingredienser, vi förväntar oss att dessa bilar ska vara tufft att separat. Men i slutet, 208 sjönk något sätt korta av att se över sin utåtriktade kusin.

Peugeot måste ha väntat några av DS3 är magi att smitta av sig på dess eleganta nya supermini, men trots mycket liknande prestanda siffror på banan, desto skarpare Citroen kände ett mer naturligt varma luckan på vägen. Medan vi älskade zippy karaktär och beundransvärd effektivitet av de 1,2-liters trecylindrig 208 som öste vår Supermini av Året titel, ljus, över-assisted steering rånar dig av förtroende att driva detta snabbare modell med uppsåt.

Den fräscha och moderna interiören är bra värde jämfört med mindre premium konkurrens, men till detta pris kvaliteten är helt enkelt inte upp till samma standard som liknar rivaler från MINI och Audi.

DS3 har ett liknande problem med materialen, men har en mer traditionell, lättare att använda och layout, och den konventionella ringer och stora ratten fungerar bättre än Peugeots miniatyriserade versioner.

Varken bil är perfekt, men inför ett val vi skulle plocka DS3 över 208 varje gång. Det känns som det var avsett för hugade förare från början, där alltför ofta Peugeot resorts till stil över ämnet. Tummarna GTi kommer att vända på det.