Toyota MR2 1.8 VVTi SMT

0
51

När vintern närmar sig, vädret är vända mot roadster fans. Men Toyota är frestande att de härdiga nog att dess pigg MR2 med viktiga uppgraderingar.

Dom

Den MR2 nu kan vara roligare att köra, men priset verkar hög jämfört med konkurrenterna. Men, för spänning utan skarpa kanter, detta roadster kan vara för dig. När vintern närmar sig, vädret är vända mot roadster fans. Men Toyota är frestande att de härdiga nog att dess pigg MR2 med viktiga uppgraderingar.

Bara skarpsynta läsare kommer upptäcka att både främre och bakre ljus har blivit ombyggda. Den främre stötfångaren har också reviderats för att se sportigare, medan interiören får kromade detaljer, men ändå känns plasticky och saknar lagring.

Den mekaniska förändringar är lika subtil, och gör Toyota säkrare och roligare. Större hjul och fjädring tweaks kombinera med standard vehicle stability and traction control och Brake Assist, som alla bidrar till att förbättra säkerheten. Trade-off är ett ännu fastare rida, vilket kan vara irriterande på långa resor.

En förbättring för en kryssning är dessutom av en sjätte växel till utmärkta SMT sekventiell växellåda för att minska varvtal vid hög hastighet. Systemet gör långsamma Toyota ner, men bilen känns mycket snabbare än 9.3 andra 0-60mph sprint tid antyder. Med en manuell sexväxlad låda, MR2 kostar £16,995 – £135 billigare än tidigare – och SMT-versionen är £18,495. Men lägg flyttbara hard-top och air-con-paketet och att den totala raketer till £20,895, pitching bilen mellan mazdas praktiska MX-5 och Lotus är fokuserad Elise.