Volkswagen Bora ST 1.8 T

0
42

Tror 150hk är tillräckligt? Så tänk igen… VW har pressat en extra 30bhp ut av sin trogna 150hk 1.8-liters turbo motor, och lagt till en annan sträng till Bora ‘ s bow.

Dom

Ännu en mäktig Bora, men chassit är överarbetad av sin 180bhp. Prestandan är bra, även om traction control sparkar i alltför ofta – men vi föredrar fortfarande 150hk PD diesel. Tror 150hk är tillräckligt? Så tänk igen… VW har pressat en extra 30bhp ut av sin trogna 150hk 1.8-liters turbo motor, och lagt till en annan sträng till Bora ‘ s bow.

Men med 180bhp och ingen chassi ändringar, är det allt för mycket för BMW 3-Serie wannabe? 1,8 T sitter mellan de dyrare 170bhp V5 och fyra-wheel-drive 204bhp V6 4Motion, liksom den utmärkta PD diesel. Med ett 8,2-andra 0-60mph tid och en 142mph toppfart, detta Bora är 0,8 sekunder snabbare än PD, men skillnaden på den vägen är mindre uppenbara.

Tyvärr, 180bhp är alltför överväldigande för front-wheel-drive bil – och chassit känns ofta ansträngd. Anläggningen foten i mattan i en låg växel och de flimrande traction control varning ljus är nästan oundvikligt. Hörnet svårt och det finns tillräckligt grunt tillgängliga, men du kommer att gråta ut för en fastare fjädring set-up och skarpare styrning.

Vad kan inte klandras är de Bora är cruising förmåga. Medan vibration kommer genom pedalerna under acceleration, en gång upp till hastigheten, förare kan använda sjätte växeln och bosätta sig i en avslappnad, smidig resa. Bränsleförbrukning inte att bryta banken på 32.8 mpg, men utsläppen av 206 g/km plats 180 i 23 procent bil skatteklass. Gå till 150hk PD och du kommer att spara en förmögenhet.

Bilen är tillgängliga i Sport klädsel för £18,105 eller våra ST-spec för £16,905 – men den senare ynka standard kit och fruktansvärda tvåfärgad inredning att göra mycket för att ge Bora sportigt tycker att det förtjänar.