2017 Aprilia Dorsoduro 900 Förhandsgranska

0
42

Bara meddelade på EICMA 2016 är detta, Aprilia Dorsoduro 900. För 2017, Aprilia är maxi-motard kommer in i det nya året fullmatad med ännu mer muskler tack vare en generös förskjutning bump för sin V-Twin motor från 750cc till 900cc (ja, 896cc för att vara exakt). Aprilia mål var att ge Dorso med en god ökning i botten-och mellanregistret, gör så genom att ta den gamla 750cc motor och öka stroke från 56.4 mm till 67,4 mm samtidigt som bar samma på 92mm.

Resultatet av att omvandla den V-Twin i en stroker motor är en hävdade 95.2 hk vid 8,750 rpm, upp blygsamt från 92 hk. Med extra förskjutning kommer mer vridmoment på hela effektklass, inklusive en 6 lb-ft öka till maximalt vridmoment till 66.4 lb-ft vid för 6.500 rpm. Medan Aprilia var att öka motorns effekt, är det också reviderat den inre smörjning system för ökad effektivitet och är utrustad med ett nytt avgassystem för att uppfylla Euro 4-förordningar.

Aprilia's maxi-motard has been overshadowed by other Italian competitors, but a bigger engine and should help it claw back some ground.

Aprilia är maxi-motard har hamnat i skuggan av andra italienska konkurrenter, men en större motor bör bidra till att kräva tillbaka lite mark.

En ny ride-by-wire-systemet ersätter den gamla enheten för 750 Dorso och sägs inte bara raka 550 gram från det gamla systemet, men också att hjälpa till att jämna ut abrupt on/off-throttle leverans. Aprilia antispinnsystem nu ser sin väg till Dorsoduro, med totalt fyra inställningar som finns (i tre nivåer plus off) för att begränsa oönskat hjulspinn. TC är i kombination med en ABS-systemet från Continental.

Fler nya elektroniska hårdvara ses i TFT-display, som ersätter LCD-enhet för gamla. 4.3-tums skärm sägs att ge tydlig information till föraren, dag eller natt, tack vare ljus sensorer inom.

Hooligans, rejoice!

Flicka, gläd dig!

Om befrielse front, Dorso 900 får en ny uppgång – och preload-justerbar Kayaba gaffel det är 450 gram (1 lb) lättare än innan. Hjulen är nya och är en av de tre-split-talade mängd. Aprilia säger paret rakar mer än 4 kilo jämfört med hjulen på 750cc version.