Bästa Supermini: Peugeot 208

0
38

Best Supermini: Peugeot 208

Varför kommer det…

Peugeot har återupptäckt sin touch. RCZ coupe har vunnit utmärkelser och vrida huvudet för de senaste par år, men fram tills nu har det varit den enda modellen i rad för att fånga ögonen på våra domare.

Ankomsten av den nya 208 har satt stopp för det, genom att slå den formidabla Ford Fiesta bort sin pinne på toppen av supermini klass.

Peugeot är smart utseende och snygga proportioner slå precis rätt balans mellan sportighet och stil, men du får också en elegant interiör, massor av space och en anständig drag av standard utrustning. Konkurrenskraftiga priser och låga driftskostnader ta hand om din plånbok, och 208 enheter som en Peugeot gamla, blandning av komfort och förfining i lika hög grad.

Plocka av sortimentet har de tre-cylindrig 1.2-liters bensinmotor, som är mjuk, villig och ekonomiskt. Det är en bra allround-och det blir vår röst över större motorer i line-up tack vare dess låga CO2-utsläpp på 104/km och livlig karaktär. Med 82bhp på agendan, det slag långt över sin vikt.

Så 208 är den bil Peugeot kunder har gråtit ut för. Efter år av bränning supermini tomma, det har träffa bullseye och återtog en del av den anda av den legendariska 205. Väntan har varit värt det, men med en reviderad Ford Fiesta vid horisonten, 208 kommer att ha ett jobb på sina händer för att behålla pokalen i 12 månader.

Vårt val: 1.2 Aktiv

Plocka de finaste 208 i line-up är enkel, 1,2 – liters motor som ger en idealisk kombination av prestanda, ekonomi och värde. Aktiv trim också omfattar alla de nödvändigheter, så om du vill ha det bästa 208, det är det.

Beröm

Audi A1

Om du föredrar din superminis med en mer lyxig känsla, Audi A1 är en att gå efter. Utbudet är bättre än någonsin detta år tack vare tillskottet av praktiska Sportback fem dörrar, men det eleganta tre-dörrars får vår röst. Det gör att vissa av dess trendiga rivaler ser dåligt utrustade, obehagligt och dyrt.

Ford Fiesta

De Fiesta har tornade upp sig över supermini skyline sedan Årets Bil vinnande debut 2008. Det är fortfarande ett säkert kort, särskilt i 1.25 liter Zetec, klädsel, men det är inte så billigt eller rent som det borde vara. En omarbetad motor line-up kommer senare i år, så det bästa Fiesta kan bli ännu inte kommit.