Varför är Kia Begrava det Faktum att de Niro är en Hybrid?

0
34

Kolla in marketing-kampanj för nya Kia Niro crossover och begreppet “hybrid” är påfallande frånvarande.

“Vi kallar detta Kia Niro,” som en ny TV spot går, “men det är bara för” genombrott, game-changing crossover som blir över 40 miles per gallon i kombination och det är riktigt kul att köra ” bara inte skulle få plats på baksidan.”

Och de är alla gillar det. Det är en okonventionell — och, ärligt talat, något udda metod att marknadsföra varumärket är första fristående hybrid fordon som helst men. Så varför offentligt bortser från vad som är utan tvekan den crossover största säljande funktion? Efter alla, de Niro och utsågs nyligen till ett Guinness världsrekord hållare för lägsta bränsleförbrukning med ett hybridfordon är ett direkt resultat av dess kombination gas-elektrisk drivlina.

SE ÄVEN: Kia: s Första Dedikerade Hybrid Har Satt ett världsrekord

“Vi kan gå den vägen,” Steve Carter, Kia: s marknadschef i Kanada, säger att främja de Niro som en hybrid, “men vi har valt att gå i en annan riktning. Om du tittar på där kundens intressen är på väg, de är verkligen flyttar ut ur bilen segment och i crossover segment, och i synnerhet komprimerar och subcompacts.”

Men vad har det att göra med att hålla mamma på Niro milt elektrifierad drivlina? Det är inte som om biltillverkaren är rädd för att cop att de elektroner som for genom crossover — “vi är inte rädda för att säga att det är en hybrid,” sade Carter — eller helt enkelt gå sin imponerande bränsleekonomi ut som svart magi. Snarare, det har allt att göra med att undvika de negativa konnotationer som är förknippade med hybrider i en marknad som fortfarande är främmande för dem.

Ständigt trög försäljning skulle föreslå att den genomsnittlige köparen fortfarande inte verkar vara att lita på idén om elektrifiering av sin bil, men milt. Och detta trots att hybrider finns i sin nuvarande form under två decennier. Att inte hjälpa till frågor som är aktuella gaspriser, som är tillräckligt låga för att hålla bränsleförbrukningen låg på shopping-listan för de flesta köpare.

SE ÄVEN: 2017 Kia Niro Recension

“Vi tror att vi inte har att spela upp hybrid egenskaper, för om du ser på bränsle ekonomi för en (crossover) köparen är inte nummer 1 på listan,” sade Carter. “Människor letar efter värde för pengarna, tillförlitlighet och pålitlighet, styling, och lagringskapacitet — och då är det bränsle ekonomi.”

När det kommer till de första fyra faktorer — värde, tillförlitlighet, styling och utrymme — Kia verkar ha listat ut. De Niro har varit prissatta strategiskt, kommer in på bara $22,890 ($24,995 i Kanada) för att bjuda Toyota Prius sedan med en rejäl marginal. Det ger också större invändiga mått med en crossover, och är sydd i ett attraktivt paket. Och medan det fortfarande är alltför tidigt att bedöma de Niro tillförlitlighet, dess chanser att klara det testet är högre nu än någonsin tidigare efter Kia toppad J. D. Makt Initial Quality Study mindre än ett år sedan. Åh, och det råkar vara så för att uppnå en kombinerad konsumtionen av så mycket som 50 miles per gallon (4,7 L/100 km).

“Om du tittar på en (Toyota) Prius du letar efter bra bränsle ekonomi och en miljövänlig bil,” sade Carter. “För oss, vi tror att vi kan leverera på (det), men du kan få alla andra saker du letar efter om du letar efter en subcompact crossover.”

SE ÄVEN: 2017 Toyota Prius Utmärkt Recension

Kia Canada ‘ s corporate communications manager, John Adzija, upprepat känslor, och sade: de Niro bör tilltala ett brett spektrum av kunder, med imponerande bränsleekonomi som fungerar som grädden på moset.

“Hybrid är en bonus”, sade han. “Det är inte något vi är rädda för, men vi är inte fokusera på det. Det är kul, det är mångsidigt och, förresten, det blir bra bränsle ekonomi och det råkar vara en hybrid.”