BMW 1-Serie ActiveE

0
30

BMW ActiveE

Alla elektriska versionen av 1-Serie Coupe förhandsvisningar den drivlina som kommer att monteras på BMW i3

Dom

4

Den ActiveE är inte utan sina begränsningar – det är tungt, det är nedsatt starta utrymme och utbudet är maximerad till 100 km mellan laddningarna. Men som elbilar går, det här är det bästa vi har kört så långt. Den elektriska motorn är smidig och kraftfull, engagerande bakre-wheel drive hantering av bensin bil förblir intakt och stugan har all lyx, BMW ägare förväntar sig. Lärdomar kommer att filtreras in i produktionen i3 under två års tid, och tecken är bra. Med sin kolfiber och aluminium konstruktion – i3 bör vara ännu mer effektiv och dynamisk att köra.

Den ActiveE är BMW: s andra försök på en elbil, och det plockar upp där MINI E slutade. Även om det inte kommer att gå till försäljning i butiker, över 1000 exempel kommer att testas i år i USA, Europa och Kina – 160 som kommer att användas under Os i London. Och de data som samlas in kommer att matas tillbaka in i produktionen versionen av electric i3 supermini, på grund av 2013.

Till skillnad från de två-sits MINI E, ActiveE har bara så mycket inre utrymme som standard 1-Serie Coupe – den enda kompromiss är en boot storlek minskas från 370 till 200 liter. Litium-jon-batterier är fyllda där motor, växellåda och bränsle tank normalt skulle vara.

Video: se CarBuyer video översyn av BMW 1-Serie

Som alla elbilar, den högsta 250Nm vridmoment levereras direkt från stillastående, men här är en ny synkronmotor förädlar leverans så att maximala vridmomentet bibehålls mycket längre. Resultatet är en stark acceleration hela vägen till den 90 / tim gränsen, även om bristen på motorn vrålar och gearchanges gör att det känns mer fotgängare än siffrorna antyder.

Lyft av gaspedalen och motorn motgångar för att bli en generator, utfodring av energi tillbaka till batterier, som kan öka räckvidden med upp till 20 procent. Effekten är svårare än i Nissan LEAF och gör ryckiga utvecklingen till att börja med. När du är van vid det även om du sällan använder bromsen, i stället för att låta bromsverkan ta bilen till ett stopp.

De hävdade rad, efter en natts laddning från en standard BRITTISKA uttag är 100 km. Börja utforska ActiveE resultat dock och det sjunker snabbt, vilket är synd eftersom som standard 1-Serien, det är kul att köra. Du kan känna av den extra 300kg när du ändrar riktning, men alla som vikten är balanserad 50:50 främre och bakre, och monteras lågt i chassit, så det känns otroligt planterade i hörnen.

Förutom en motorhuv scoop, inga avgaser, blå sömmar på säten och en reviderade instrumentet kluster, som visar återstående laddning och den momentana energi som används, ActiveE kräver några kompromisser från föraren. Det finns övertygande bevis för att elbilar har en plats i den premie marknaden.

 

Viktiga specifikationer

* Pris: N/A
* Motor: Synkron elmotor, 168bhp
* Växellåda: Enda förhållandet, bakre-wheel drive
* Vridmoment: 250Nm
* 0-62 mph: 9.0 sekunder
* Toppfart: 90 / tim
* Räckvidd: 100 km
* Vikt: upp till 1 800 kg
* Utrustning: Läder klädsel, regenerativ bromsning, luftkonditionering, elektriska fönster, snabb laddning kompatibel

SHARE
Previous articleAudi A6 Avant
Next articleBMW 640d Coupe recension