Hyundai ix35 fuel cell prototyp

0
44

Hyundai ix35 fuel cell prototype front tracking

Vi hit the road i banbrytande väte-drivna crossover

Dom

3

Med 136bhp, fuel cell i denna Hyundai är en av de mest kraftfulla i verksamheten. Dess nära omgivande trycket cell betyder drivlinan är lugnt och imponerande raffinerad. Men bilen i sig kräver mycket mer arbete innan det kan matcha de bästa prototyper från konkurrerande tillverkare. Vätgasdrivna bränsleceller bilar blir allt närmare verkligheten i dessa dagar, så även utveckling bilar ska köra bättre än så här. Det är det vanligaste grundämnet i universum, men att utveckla vätgas till en livskraftig bränsle har visat sig vara en mycket tidskrävande och kostsam uppgift för världens biltillverkare.

Hyundai har arbetat på bränsleceller sedan så långt tillbaka som 1998, med början test fordon baserade på Tucson och Santa Fe Suv. Men dessa har nu ersatts av den senaste ix35, som lanserades förra året. En bränslecell version är öronmärkta för produktion 2015, så vi provkörde en prototyp för att se vad som köpare kan förvänta sig.

Bränslecellen använder en reaktion som skapar elektrisk ström när vätgas och luft utsätts för en platina som katalysator. Denna typ av strömkälla som först utvecklades av General Electric i femtiotalet och har använts av NASA för att driva sin Gemini rymdsonder.

I ix35, två hög-tryck väte tankar är monterad i bagageutrymmet, vilket ger en rad 348 km, medan elmotorn ger 136bhp och 270Nm vridmoment – tillräckligt för att ge 0-62 mph i 14.1 sekunder och en toppfart på 100 miles / tim.

Som med rena elfordon, ix35 är livlig från stillastående, men som motor når sin topp varvtal, effektivitet faller markant, och resultatet blir mycket trög ovan 50mph.

Vad som är imponerande, men elegant, tyst drift av väte bil. Bränslecellen har en turbo för att upprätthålla trycket och för att rensa bort det med vatten när temperaturen sjunker. På vägen, allt du hör ett lågt stön när du accelererar för hårt. Hyundai hävdar att det inte har framgångsrikt kallt startade sin bränslecell på minus 25 grader Celsius, men det tar ett par minuter att få det upp till full effekt.

Prototypen dynamik är mindre imponerande, dock. Regenerativa bromsar är girig, så stannar alltid innebär en serie av vacklan, oavsett hur känslig du är med pedalen. Den elektroniska styrningen är väldigt lätt och helt saknar återkoppling, medan kroppen kontrollen är dålig, som bilen rullar en hel del över stora gupp. Detta är en skam, som de första exemplen på Hyundai fordon med bränsleceller har hanterat felfritt fram tills nu.

Naturligtvis, det finns större frågor om vätgas som bränsle för bilar som ännu inte har svarat. Problem där bränslet kommer från, hur du lagrar och hur man extrahera den från förnybara resurser som fortfarande måste lösas. Men Hyundai verkar långt med bränsleceller design åtminstone, om inte dynamiken i sitt test bil.

Viktiga specifikationer

* Pris: £30,000 (est)
* Fuel cell: 100kW proton exchange membran med två för 10 000 psi vätelagring
* Batteri: 21kW litium polymer
* Motor: borstlösa AC induction
* Effekt: 136bhp
* Vridmoment: 270Nm
* Växellåda: Single-speed reduktionsväxel, front-wheel drive
* 0-62 mph: 14.1 sekunder
* Toppfart: 100mph
* CO2: 0 g/km
* Räckvidd: 348 km
* Utrustning: farthållare, backkamera, elektronisk styrning
* Försäljning: 2015

SHARE
Previous articleNya Honda Civic
Next articleMazda 3 1.6 D Sport Nav