Renault Kangoo Z. E.

0
43

Renault Kangoo Z.E. front tracking

Vårt omdöme om den elektriska versionen av van-baserade Renault Kangoo MPV

Dom

3

Utan sötningsmedel för £5.000 Regeringen rabatt, Kangoo Z. E. står inför en uppförsbacke kamp. Köpare måste betala utöver kostnaden för en förbrännings-motorer-versionen, plus den månatliga batteri hyra på toppen av det. Bilen ska ändå sälja, men, som det enkla, funktionella överklagande av Kangoo kvar, och bristen på bränsle räkningar kommer att locka köpare – så länge begränsat sortiment passar in i deras dagliga rutin. Elbil köpare som behöver mer praktisk än den nya Fluence Z. E. salong bör överväga att Renault är Kangoo Z. E. van. Det kommer som en standard två-sitsig van, men vi körde den sträckte sig fem-sits Maxi.

Alla modeller har en 59bhp elektrisk motor, men som med Fluence, 226Nm vridmoment figur är av större vikt. Det innebär att den Kangoo erbjuder imponerande gasrespons och kan dra stora laster.

Det viktiga är hur avkopplande det är att köra bil. Medan de flesta bilarna är rattly och bullriga, Kangoo Z. E. är tyst vid start och på resande fot. Det finns en liten högfrekvent gnälla under hård acceleration, men det är inte på något sätt obehaglig.

Visuellt finns det några ledtrådar om vilka befogenheter denna Kangoo – även tanklocket på sidan förs över från förbrännings-motorer modell. Tillägg av en ladduttaget på näsan och ett par klistermärken på karossen är den enda verkliga förändringar.

Det är en liknande historia i Kangoo är grov och redo stuga, även om ny unik ringer visar batteriets laddning och energi användning ersätter varvräknaren och bränslemätare. Plus, om du trycker på eco-knappen, vridmoment produktionen är begränsad för att förbättra utbudet av så mycket som 10 procent.

Ägare är sannolikt att göra detta ganska ofta. Chefer hävdar en rad 106 km, men med ett par passagerare ombord och full last i ryggen, detta är säker på att sjunka. Fortfarande, Renault säger att deras forskning visar att 70 procent av van förare täcker mindre än 62 km på en dag.

Den elektriska drivlinan inte ske på bekostnad av bärförmåga, heller. Fäll baksätet på Maxi, och Renault hävdar att det är en enorm 2,600 liter starta utrymme.

Som med Fluence Z. E., du köper Kangoo men arrenderar batterier. I detta fall, innebär en start pris av £22 000, där de billigaste leasingavtal alternativ på £60 per månad. Men, som ett kommersiellt fordon, Kangoo är inte berättigade till Regeringens £5,000 elbil bidrag.

Viktiga specifikationer

* Pris: kr 22 000 st
* Motor: 44kW elektrisk motor
* Effekt: 59bhp
* Vridmoment: 226Nm
* Växellåda: Single-speed, front-wheel drive
* 0-60mph: 13 sekunder
* Toppfart: 81mph
* Ekonomi: 42.8 mpg
* CO2: 174 g/km
* Utrustning: Bluetooth, klimat och farthållare, bakre sensorer parkering, läder, legeringar
* Försäljning: Nu

SHARE
Previous articleVW Kever vs rivalen
Next articleNya Honda Civic