VERZENDING Volkswagen eigenaren mount Dieselgate rechtszaak

0
43

William Morris

Jan 9, 2017

Tien duizend VERZENDING VW eigenaren op zoek naar 3.000 pond elk over emissies schandaal

Volgende nederzettingen in Amerika, het verenigd koninkrijk eigenaren zijn nu de lancering van een class action tegen Volkswagen over de Dieselgate schandaal, de Dagelijkse e-Mail is gemeld.

Tien duizend Volkswagen klanten, vertegenwoordigd door een consortium van advocatenkantoren onder leiding van Harcus Sinclair, worden aanvragen van een totaal verloningspakket van VW van £30million.

Volkswagen heeft al besloten om uit te betalen iets meer dan £14bn ONS klanten die werden misleid over de hoeveelheid mono-stikstofoxiden (NOx) uitgestoten door bepaalde Volkswagen modellen. De Dieselgate schandaal betrokken VW passend ‘te verslaan apparaten’ om de auto ‘s aan de strenge AMERIKAANSE emissies testen, en de resultaten van deze evaluaties worden gezegd van invloed zijn op 11m Volkswagen Groep auto’ s wereldwijd.

De BRITSE rechtszaak heeft uitsluitend betrekking op de 10.000 Volkswagen eigenaren, maar de wettelijke vertegenwoordigers van de vordering als iedere betrokken VW, Audi, SEAT en Skoda eigenaar in het verenigd koninkrijk kwam naar voren op zoek naar de hoogte van de vergoeding, het bedrag van de factuur voor Volkswagen kon € 3,6 miljard.

Volkswagen heeft al maatregelen genomen in het verenigd koninkrijk over de emissies probleem: de getroffen auto ‘ s worden teruggeroepen, en een correctie uitgevoerd om de emissies te verminderen. Maar terwijl VW heeft ingestemd met een uitbetaling voor de Amerikaanse consument, sommigen voelen BRITSE klanten ook recht op vergoeding.

Volkswagen beweert VERZENDING klanten niet het recht op schadevergoeding, als restwaarde, wordt het nog niet is aangetast – het zegt dat het zal verdedigen in de rechtszaak “robuust”. Eisers zeggen dat VW dient te worden bestraft als het misleiden van klanten over de milieu-impact van hun auto ‘ s hebben, en het bedrijf moet worden “gestraft dienovereenkomstig te ontmoedigen door dit soort gedrag weer gebeurt.”

Lees verder voor een uitgebreid overzicht van de Dieselgate schandaal.

De VW-uitstoot schandaal, ook wel bekend als ‘dieselgate’, heeft de krantenkoppen domineerde omdat het verhaal eerst brak in September. Volkswagen heeft beschuldigd van vals spelen in de emissies tests om te voldoen aan strenge regelgeving in de VS. We schetsen in het verleden ontwikkelingen in het verhaal, wat VW doet om de situatie te verhelpen en wat het betekent voor Volkswagen eigenaren.

Volkswagen Golf is het eerste model worden opgeroepen

Eigenaren van Volkswagen Golfs met de EA189 2.0-liter TDI BlueMotion motor zal binnenkort een brief ontvangen met de vraag hen om een afspraak te maken met de dichtstbijzijnde dealer, zodat een “technische oplossing” kan worden geïmplementeerd om te “verhelpen gebreken”.

Te midden van de bezorgdheid dat een correctie voor motoren die betrokken zijn bij het schandaal kan een negatieve invloed hebben op hun prestaties en/of het brandstofverbruik, Volkswagen heeft verzekerd eigenaars dat de werkzaamheden worden uitgevoerd in dit geval “niet tot de eventuele wijzigingen van de brandstof-verbruik, performance gegevens of lawaai-uitstoot”.

De terugroepactie aangekondigd zal van invloed zijn op de 15.000-eigenaren in Europa, maar meer Golf-modellen worden vervolgens opgeroepen om, samen met andere auto ‘ s in de Volkswagen line-up zoals de Volkswagen Passat en Volkswagen Amarok. De verwachting is dat ongeveer 1,1 miljoen auto ‘ s in het verenigd koninkrijk zal uiteindelijk worden gebracht voor het werk vanwege de ‘dieselgate’ schandaal, met inbegrip van die van andere merken in de Groep Volkswagen als Audi, SEAT en Skoda.

De Volkswagen-Groep wordt gedacht aan de kant geschoven hebben ongeveer € 5 miljard ter dekking van de kosten van het terugroepen van auto ‘ s die betrokken zijn bij het schandaal. Terwijl de eigenaars in Europa nog niet zijn aangeboden vergoeding, zoals eerst werd geopperd, het werk op te lossen getroffen auto ‘ s gratis.

De VW-Groep publiceerde een tijdschema voor de vaststelling van de drie motoren die uitgerust zijn met een nederlaag apparaten (de EA189 1.2, 1.6 en 2.0-liter dieselmotoren), waarin melding wordt gemaakt van het werk zou klaar zijn tegen het einde van dit jaar. Meer onlangs, echter, Matthias Müller, CEO van de Volkswagen-Groep, heeft toegegeven dat het werk kan overschrijding in het eerste kwartaal van 2017 als gevolg van problemen in het vinden van oplossingen voor dieselgate auto ‘ s.

Wat is de uitstoot schandaal?

Alle auto ‘ s zijn verplicht te voldoen aan bepaalde emissie-eisen alvorens in te gaan op de verkoop. De VW-uitstoot schandaal betreft engine software gemonteerd op een aantal Volkswagen modellen die konden ze om te bedriegen strenge emissie-tests in de VS, maar inmiddels is aan het licht komen die auto ‘ s in Europa zijn betrokken, ook.

De software in kwestie was in staat om te detecteren wanneer de auto werd getest voor de emissies en het tijdelijk verminderen van de hoeveelheid stikstofoxiden (NOx) uit. Zodra de test is voorbij, de auto weer normaal, en de emissies ging terug.

VW heeft toegegeven dat het gebruikt deze software om te bedriegen-Amerikaanse emissies tests, en het bedrijf heeft ook toegegeven dat de software is uitgerust voor Europese modellen, het is niet duidelijk was met name gebruikt om te bedriegen EU-tests als gevolg van de verschillende regelingen.

Na een intern onderzoek, Volkswagen heeft geconcludeerd dat de reden van de nederlaag apparaat was uitgerust om zo veel auto ‘ s was te wijten aan een cultuur van deze regel te breken onder werknemers dat werd getolereerd door de vennootschap.

Geen compensatie voor het verenigd koninkrijk eigenaars

Volkswagen heeft eerder gezegd dat klanten in het verenigd koninkrijk met auto ‘ s beïnvloed door de emissies schandaal zullen geen vergoeding ontvangen.

In December, CEO Matthias Müller zei op een persconferentie uitgezonden wereldwijd: “We werken aan een effectief pakket voor al onze klanten. Er wordt een aantrekkelijk pakket, noemen we het een compensatie voor de vermindering in waarde van de auto ‘ s.”

Echter, het werd vervolgens bevestigd dat de BRITSE eigenaren zullen niet worden vergoed. Een woordvoerder vertelde onze zuster-site van Auto Express: “Er zal geen vergoeding. Alle indicaties zijn dat de resterende waarden worden niet beïnvloed.” En hij beweerde dat de verwarring is ontstaan door “een lichte verkeerde vertaling”.

In bepaalde gevallen echter een “support package” kan beschikbaar worden gemaakt voor klanten in de vorm van een gebaar van goede wil is, bijvoorbeeld als een eigenaar woont in een afgelegen gebied staat voor een lange reis om de noodzakelijke werken uitvoeren aan hun auto.

Zoals eerder gemeld, ONS-bezitters ontvangen van $1.000 cadeaubonnen bij wijze van compensatie, maar de woordvoerder zei ze geconfronteerd met een “andere omstandigheden”.

VW verenigd koninkrijk momenteel werken door middel van een fasering document dat zal precies bepalen wanneer elk model beïnvloed zal ontvangen van de correctie. Werk op Amarok pick-ups is ingesteld om te starten deze maand met de eerste auto ‘ s worden gewerkt in Maart. Eigenaren zullen worden geïnformeerd door VW VERZENDING, of hun dealer, of beide, wanneer zij verplicht zijn om hun auto ‘ s in.

Die auto ‘ s zijn aangetast?

De eerste auto ‘s worden bevestigd met de nederlaag van het apparaat’ – VW noemt het een ‘auxiliary emission control device’ (AECD) – werden Volkswagen modellen met 2.0 liter TDI-diesel motoren onder het EA 189 naam. Deze waren vooraf Euro 6-emissienormen modellen.

Sindsdien is de 1.6-liter TDI-en 1,2-liter TDI-motoren en benzine motoren zijn bevestigd te worden betrokken in het schandaal in bepaalde capaciteit – dit komt neer op ongeveer 11 miljoen voertuigen wereldwijd en 1,1 miljoen in het verenigd koninkrijk, die zal worden opgeroepen.

Grotere 3.0-liter V6 TDI-motoren met grotere VW en Audi modellen tussen 2014 en 2016 – en enkele Porsches – bevestigd te worden uitgerust met de cheat apparaat.

Volkswagen – samen met de zus van de merken Audi, Skoda en SEAT – set up delen van hun respectievelijke websites voor eigenaars om hun auto ‘ s VIN (Voertuig Identificatie Nummer) om te zien of hun auto in het geding is. Dit zal een lijst van alle modellen van de VW-Groep bereiken die zijn getroffen op een bepaalde manier.

Volkswagen heeft ook bevestigd dat er negen modellen in de huidige 2016 bereik die onjuiste CO2-uitstoot cijfers. Deze zal worden getest en het bedrijf zal de dekking van de eventuele kosten, zoals de hogere btw-tarieven. De gewone cijfers worden gepubliceerd vroeg in 2016. De modellen die worden beïnvloed door dit deel van het schandaal zijn hieronder vermeld:

VW Polo 1.0 TSI BlueMotion 70kW EU6 DSG
VW Scirocco 2.0 TDI BMT 135kW EU6 handleiding
VW Jetta 1.2 TSI BMT 77kW EU6 handleiding
VW Jetta 2.0 TDI BMT 81kW EU6 handleiding
VW Golf Cabriolet 2.0 TDI BMT 81kW EU6 handleiding
VW Golf 2.0 TDI BMT 110 kw EU6 handleiding
VW Passat Alltrack 2.0 TSI 4MOTION BMT 162kW EU6 DSG
VW Passat Estate 2.0 TDI SCR 4MOTION BMT 176kW EU6 DSG
VW Passat Estate 1.4 TSI ACT BMT 110 kw EU6 handleiding

Wat is de oplossing?

Hoewel er geen technische oplossing voor de negen auto ‘s hierboven vermeld, zal er een terugroepactie voor de meest significante deel van de betrokken voertuigen – de diesel auto’ s uitgerust met de EA189 motoren.

Het herinnert aan de start in Maart 2016 voor de 2.0 liter TDI-motoren. De auto ‘ s krijgen een software update duurt ongeveer een half uur te doen.

De 1.2-liter TDI is de verwachting voor het ontvangen van een software tweak in een soortgelijke vorm van de grotere 2.0-liter TDI EA189 motor, maar dit is nog niet bevestigd. Dit zal worden gedaan in juni 2016.

Tot slot, een 1.6-liter TDI-motoren ontvangt een hardware tweak in de vorm van een ‘flow transformer’ – apparaat dat helpt de motor van de computer berekenen van de juiste hoeveelheid brandstof en lucht wordt verbrand. Een software tweak zal ook een deel van deze terugroepactie en de verwachting is dat dit een roll-out in oktober 2016. VW verwacht dat het binnen een uur te doen.

Voor de betrokken eigenaren, VW zal worden contact op te nemen met de auto, dat moet de technische correctie dichter bij de tijd, terwijl het bedrijf heeft ook bevestigd dat de oplossing zal niet van invloed zijn op de prestaties van het voertuig of het brandstofverbruik van de auto.

Volkswagen biedt loyaliteit

VW is het aanbieden van bestaande eigenaren een loyaliteit korting op het huidige aanbod van de Volkswagen-modellen. Dit is voor iedereen die op dit moment in het bezit van een VW model (beïnvloed door de emissies schandaal of niet) en wordt geleverd in de vorm van geld uit de prijs van de auto of de storting van de bijdragen voor de financiering van overeenkomsten.

Om in aanmerking te komen, moet de klant zijn eigendom van hun Volkswagen voor meer dan 90 dagen en moeten hun logboek als bewijs. Een bron bevestigde ook dit is in aanvulling op andere lopende aanbiedingen worden uitgevoerd door de dealer.

Het exacte bedrag dat aan de klanten aangeboden varieert afhankelijk van de nieuwe auto gekocht:

£400

Volkswagen up!

£500

Volkswagen Polo

£1,000

Volkswagen Golf hatchback, estate, SV & Cabriolet Volkswagen Kever En Kever Cabriolet van Volkswagen Scirocco Volkswagen Jetta Volkswagen Tiguan Volkswagen Touran Volkswagen Passat sedan en Estate Volkswagen CC Volkswagen elektrische auto ‘ s

1.500 pond

Volkswagen Sharan Volkswagen Touareg

Zal mijn wegenbelasting worden beïnvloed?

Nee. Het Department for Transport (DfT) heeft bevestigd dat de automobilisten die in het bezit van een voertuig in een goede geloof zal niet aansprakelijk zijn voor bijkomende belastingen.

Vervoer Secretaris Patrick McLoughlin zei: “Onze prioriteit is de bescherming van het publiek en geven ze het volle vertrouwen in diesel-tests. De regering verwacht dat VW met ondersteuning van eigenaren van deze voertuigen al gekocht in het verenigd koninkrijk en zijn we onze rol spelen door ervoor te zorgen niemand zal eindigen met de hogere btw-kosten als gevolg van dit schandaal.”

Road tax in het verenigd koninkrijk wordt berekend op basis van kooldioxide (CO2). Dit probleem betreft vooral de uitstoot van stikstofoxiden (NOX), die een ander type van de emissies, verbonden met de lokale vervuiling in plaats globale effecten van CO2.

Zal mijn brandstofverbruik worden beïnvloed?

VW heeft gezegd dat de technische oplossingen voor de getroffen auto ‘ s zal geen impact hebben op het brandstofverbruik van de voertuigen, maar ook andere fabrikanten, waaronder Peugeot, Citroën en Opel hebben gezegd dat ze zullen begine te publiceren real-world brandstofverbruik cijfers vanaf dit jaar die meer representatief is dan de huidige beweerde cijfers van de fabrikanten.

Zal de verkoopwaarde van mijn auto worden beïnvloed?

Eventueel – het schandaal heeft zeker beschadigde VW ‘s goed voor het imago en sommige mensen die het gekocht diesel-motoren auto’ s voor hun lage uitstoot kan worden, minder geneigd zijn om te doen in de toekomst. Echter, de verloning eerder vermeld dienen te maken voor deze en andere high-profile herinnert zich nog niet had een aanzienlijke impact hebben op de gebruikte waarden in het verenigd koninkrijk.

Dylan Setterfield, senior forecasting-editor op gebruikte auto ‘ pricing-service CAP, zei: “We verwachten niet dat er een significante impact op de gebruikte waarden voor de VW-Groep modellen in het verenigd koninkrijk als een direct gevolg van de emissies van de VS schandaal. De laatste wereldwijde recall van Toyota/Lexus probleem en ondanks het feit dat dit had ernstige gevolgen voor de veiligheid hebben, er was geen waarneembaar effect op de gebruikte waarden. Het is ook verre van zeker dat VAG (Volkswagen Groep) zijn de enigen die in dienst van een dergelijke technologie op voertuigen in de VS.

“Consumenten in het verenigd koninkrijk relatief niet op de hoogte van de emissie van stikstofoxiden en zijn veel meer accepteren van diesel technologie dan hun collega’ s in de VS. De over-rijden van mening dat de diesel voertuigen zijn zuiniger dan hun benzine-equivalenten (al is dit niet altijd het geval is) en de trekkracht van diesel motoren zijn over het algemeen populair bij de coureurs.

“Er is al een breed geaccepteerd dat de officiële gegevens over de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik zijn grotendeels onbetrouwbaar over de hele linie. Dit is reputatie een probleem voor VW en ik ben er zeker van dat ze zal maatregelen nemen om te verzekeren klanten en opbouwen van vertrouwen.”

Echter, Glas,’ Gids zei dat terwijl de gemiddelde prijzen in de gebruikte auto markt steeg met 2,1% in September 2015, er was geen toename in de waarde van de gebruikte Volkswagens. Effectief, dat betekent VW gebruikt de prijzen zijn met 2,1% lager.

Als u bang bent dat uw auto wordt beïnvloed, controleren met de fabrikant van de onderstaande websites:

• Volkswagen herinneren website

• Skoda herinneren website

• ZITTING oproepen website

• Audi herinneren website