Car finance, “kill switches’ immobilisera bilar om betalningar har missat

0
33

Van finance explained

Bilister som inte klarar av att hålla upp med bil finansiering betalningar kan ha sina bilar på distans stoppades av den finansiella företag

Car finance leverantörer installation av “kill switches” på kundernas bilar som immobilisera fordonet om den månatliga betalningar är missat.

GPS-enheter är ofta erbjuds som en del av subprime-bil-finance-affärer till köpare med dålig kredit poäng. De enheter tillåter långivarna att på distans stänga av bilar, om låntagarna inte hålla med betalningar.

Den startspärrar är sagt att installeras bakom instrumentpanelen av bilar. När föraren gör sina månatliga betalningar som de får en kod för att komma in i enheten via en fjärrkontroll för att hålla bilen igång. Om de misslyckas med att hålla upp med betalningar, kommer att långivaren inte skicka koden och bilen kan inte startas.

• Bästa bil finans-erbjudanden

Stoneacre, en finans-leverantör som erbjuder sådana system, sade den döda switch enheten hade skurit fallissemang med 500 procent. Ett annat företag, Bil Finansiera Bolaget sade enhet är en praktisk påminnelse för ägarna att hålla upp med betalningar.

Finansiering och Leasing Association sade startspärrar var “som används av en minoritet av branschen under mycket begränsade omständigheter. En kund måste alltid göras medvetna om att deras fordon har utrustats med en av dessa enheter – och de omständigheter under vilka det kan vara som används måste följa med KONKURRENSVERKET [av Financial Conduct Authority] regler.”

• Bil-finance-marknaden står inför ett potentiellt vilseledande försäljningsmetoder skandal

Men huruvida enheterna är juridiskt har satts i fråga. Graham Hill, styrelsemedlem i National Association of Commercial Finance Mäklare ifrågasatte lagligheten av fordon startspärrar.

Financial Conduct Authority nyligen inlett en undersökning av fordonet finanssektorn efter rapporter av “oansvariga utlåning praxis. KONKURRENSVERKET har ännu inte bekräfta om startspärrar form som en del av sin undersökning

Skulle du vilja att en som har startspärr som en del av din finansiera affären? Berätta om dina tankar i kommentarerna nedan…