Doen Geautomatiseerde Veiligheidssystemen Stuurprogramma ‘ S Zelfgenoegzaam? De NTSB Wil Weten – De Waarheid Over Auto ‘ s

0
34

Volvo Autonomous Drive, Image: Volvo Cars

De National Transportation Safety Board plannen om te onderzoeken of het fatale Mei 7 Tesla crash om te zien of de trend van toename van automatisering in het besturen van functies heeft een donkere kant, Bloomberg meldt.

Al, de National Highway Traffic Safety Administration is op zoek naar het incident en de rol van het voertuig semi-autonome automatische piloot-systeem gespeeld bij de crash, maar de NTSB heeft een bredere reikwijdte in het achterhoofd. Als voertuigen steeds meer afhankelijk zijn van elektronische hulpmiddelen voor de veiligheid, konden de chauffeurs laten hun hoede.

Tesla geeft toe dat de automatische piloot-systeem in Joshua Brown ‘ s Model S lukt het niet herkennen van de vrachtwagen vervoer het oversteken van de Florida highway voor hem door het felle zonlicht weerkaatst van de trailer. Na dit incident en een 1 juli rollover-crash van een Model X rijden op de automatische piloot modus, de veiligheid en de consument advocaten zijn boos over het beta testen van een potentieel onveilige technologie.

De automatische piloot kan worden voor de gek gehouden, maar wat niet duidelijk is waarom de Bruin zelf niet proberen te voorkomen dat de grote obstakel dat bleek direct voor hem op een droge, zonnige dag.

De bestuurder van de vrachtwagen zei dat hij had gehoord, maar niet gezien, de film Harry Potter spelen in het wrak van de Model S. Echter, een meer reageert Florida Highway Patrol officer vorderingen noch de laptop, noch de draagbare DVD-speler gevonden in het voertuig werden uitgevoerd na de crash. Sergeant Kim Montes vertelde Reuters dat de onderzoekers kunnen niet zeggen of Bruin was die apparaat op het moment van de botsing.

Voor de NTSB onderzoekers aankomst in Florida deze week, op zoek naar de oorzaak van de Tesla crash zal niet de enige onderdeel van hun werk. De team — en agency — wil weten of er een systemische problemen met de autonome technologie die afbreuk kan doen aan de openbare veiligheid. Als er problemen worden gevonden, wordt de NTSB zou kunnen proberen te veranderen beleid rondom de technologie.

“Het is de moeite waard een kijkje te nemen en te zien wat we kunnen leren van die geval, zodat als dat automatisering is meer op grote schaal ingevoerd kunnen we doen dit op de meest veilige manier mogelijk is,” NTSB woordvoerder Christopher O ‘ Neil vertelde Bloomberg.

[Afbeelding: Volvo Auto ‘ S]