Elon Musk Belooft het Publiceren van zijn Wereld Overheersing Plannen Snel – De Waarheid Over Auto ‘ s

0
29

Tesla Model 3 Unveil, Image: Tesla Motors

De laatste tijd, het lijkt de enige koppen geschreven over Tesla Motors zijn gevuld met controverse, dus wonderCEO Elon Musk besloten om het kanaal te wijzigen de beste manier hij wist hoe hij — door het genereren van 100 megawatt hype.

Als hij ‘ s bekend te maken, Muskus nam om Twitter gisteravond te plagen, iets groots. Goed, een dreigende aankondiging van iets groots. Maar iets dat zou kunnen de wereld veranderen. Maar geen details gewoon nog niet. In de typische Bond-schurk-achtige mode, Muskus tweeted, “Werken op de Top Geheim van Tesla Masterplan, Deel 2. In de hoop te publiceren, later deze week.”Opeens zijn we allemaal nadenken over wat voor soort van robot butler (die fungeert als een raket!) we gaan het zien, en de krantenkoppen van de afgelopen twee weken vervagen naar de achtergrond. De timing kan gemakkelijk worden gezien als verdachte, maar de nieuwsgierigheid van zijn tweet gegenereerd is echt, en met goede reden.

Muskus formulering verwijst naar zijn oorspronkelijke business blueprint, waarmee in kaart gebracht ongeveer tien jaar lange spel plan voor de auto-productie, culminerend in het Model 3. “Deel 2” detail de komende tien jaar? We plichtsgetrouw blijf op de hoogte om te zien wat er van, maar Tesla fans zal de behandeling van de wacht, zoals de nacht voor Kerstmis.

Voor Musk en Tesla, de speculatie gedeeltelijk wijzigingen van het kanaal van de controverse rond het bedrijf semi-autonome automatische piloot-systeem, dat in het midden van de afzonderlijke onderzoeken, uitgevoerd door de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en de National Transportation Safety Board (NTSB).

De NHTSA is op zoek naar de oorzaken van twee Tesla-loopt vast — een fatale Model S crash in Florida, waar Tesla geeft toe dat het voertuig op de automatische piloot werd voor de gek gehouden door licht, en een 1 juli Model X rollover in Pennsylvania. Consument en veiligheid organisaties bekritiseerd Muskus en Tesla niet het perfectioneren van de automatische piloot technologie voor installatie in voertuigen.

In zijn verdediging, Muskus herhaaldelijk beweerd dat het systeem bedoeld is om te werken als een stuurprogramma ‘ s steun voor de alerte, attente bewoners, en niet als een hands-off autonoom rijden-service.

De CEO onlangs geconfronteerd met een weerslag over zijn plan om het verwerven van zonne-energie aanbieder SolarCity en integreren in zijn bedrijf te vouwen. Dit, in een tijd toen de autofabrikant is vermoeiend al haar energie te investeren in de productie vooruit van het Model 3.

[Afbeelding: Tesla Motors]