Här är Hur Audi Planer på att Skrota det löpande bandet

0
29

Medan fordonsindustrin tillverkningsindustrin kan ha mer än 100 års historia under sitt bälte, det kunde man se en radikal förändring om Audi har sitt sätt, som biltillverkaren är att utforska idén om dikning det löpande bandet helt och hållet.

Även om inte precis ett nytt koncept — Volkswagen-Koncernen divisionen har experimenterat med idén för ett par år nu — den första Audi-Toppmötet i Barcelona, Spanien, gav en tydligare bild av modulenheter tillvägagångssätt för närvarande under utveckling som snart hitta sin väg in biltillverkaren växter. Det är en del av vad som Audi kallar sin “produktion nätverk för framtiden” där allt vi tror att vi vet om automatisk montering skrotas till förmån för tillverkningsprocesser som är lika unik som de är ambitiösa. I själva verket kan vissa av dem verkar rent ut sagt motsägelsefullt.

Bye-Bye, Montering Linje

Ta Audis modulenheter-konceptet, till exempel. Det är en som flyger direkt i ansiktet av den linjära montering-linje som har varit en viktig del av automatisk produktion under mer än ett sekel. Istället för en rad stationer där varje steg i tillverkningsprocessen är klar i rad, Audi föreställer enskilda arbetsstationer som arbetar oberoende av varandra — och de som inte är anslutna med fysiska linjer eller transportörer. Istället, förarlösa transportsystem skulle flytta fordon och komponenter runt fabriken från en arbetsstation till nästa.

Enligt biltillverkaren, modulära församling är en lösning på det växande problemet med modellen mångfald. “Ju mer antalet derivat och varianter som växer”, enligt Audi, “desto svårare blir det att behärska hög komplexitet och integrera nya rutiner i den stela, sekventiell process.”

SE ÄVEN: Tech-Fylld 2018 Audi A8 Debuterar Med Robust Själv Kör Suite

Ta till exempel den Audi A3 som produceras i Ingolstadt, Tyskland. Inte bara är kompakt bil finns som sedan, kombi och cabriolet versioner, men det är även tillgänglig i en mängd väldigt olika framdrivningssystem, inklusive en plug-in-hybrid-version. När de senare, en femdörrars halvkombi, gör sin väg ner linjen, det behöver mer tid för ledningar dess olika elektriska system, sakta ner det löpande bandet som följd.

Audi hävdar modulära församlingen skulle göra sig av med denna fråga, samtidigt som också gör det möjligt att undvika ytterligare förseningar genom en omfördelning av fordon till lediga arbetsplatser för att fortsätta ett jämnt arbetsflöde. I själva verket biltillverkaren förväntar sig att produktiviteten skulle förbättras med 20 procent om modulära församling antogs i sina anläggningar.

Begreppet modulära församlingen är närvarande på att finjusteras med en start Audi innehar en andel i, med planer på att genomföra det på en motor produktionsanläggning i Ungern i den nära framtiden. Biltillverkaren säger också att det har två andra hemlig projekt på gång där modulära församling kommer att genomföras.

Audi-Smart-Factory-SUPPLIED-1600x1067-008

Målning On-Demand

I samma anda är Audi ‘ s så kallade “paint shop i framtiden.” Medan måla avdelningar på auto växter följa en liknande produktion linje princip som monteringen själv, biltillverkaren vill utföra en modulär strategi där bilarna är målade on-demand-i motsats till i sekvens.

Centralt för begreppet är en central lagringsplats där bilen organ hålls som skokartonger i en garderob. Som de behövs — eller, kanske mer korrekt, eftersom de bäst passar dagens schema — organ som är ansluten till produktionsprocessen, där de är målade och skickas genom en serie av gradvis torkning ugnar.

Audi säger att detta modulära process som inte bara ger flexibilitet, men det ger också en viss grad av individualisering som är mer svåra att klara av på ett mer traditionellt måleri. Tillmötesgående önskemål om unika färger och färg kombinationer som kritstrecksrandigt i en pågående paint shop innebär ofta att tvinga hela linjen för att arbeta sig igenom alla stationer, även om endast ett fåtal — eller bara ett — fordonet är faktiskt att få arbete.

Audi-Smart-Factory-SUPPLIED-1600x1067-002

Har Ingen Rädsla, Människor Är Fortfarande Här

Naturligtvis, någon diskussion om framtiden för tillverkningsindustrin alltid innefattar en rejäl dos av robotteknik. Men det behöver inte bara innebära att bygga en anläggning där robotar springa allt; det är istället en som använder de bästa tillgångar av människor och robotar tillsammans i samma utrymme.

Medan Audi har inte specificerat vilken inverkan dessa framtidsplaner kan ha på bemanning, det är klart att arbetskraft kommer fortfarande att spela en central roll. Den modulära monteringen fortfarande skulle se “en eller två arbetare” i varje arbetsstation — inte annorlunda än de flesta stationer i en traditionell församling linje.

SE OCKSÅ: Den Mest Populära Biltillverkaren i Världen Är inte en Stor Överraskning

Som ett resultat, biltillverkaren är också arbetar på olika sätt för att göra människors jobb bara lite mindre ansträngande. Och ett sätt är den så kallade “chairless stol,” ett exoskelett-liknande uppsättning ben som skulle göra det möjligt för anställda att sitta på jobbet — bokstavligen. Gjorde två små säte ytor och två stöttor gjort av carbon fiber reinforced polymer (CFRP), chairless stol kan aktiveras genom att trycka på en knapp för att göra det möjligt för arbetstagare att sitta i stället under viss montering jobb.

Och, naturligtvis, Audi siffror bärbara teknik kommer också att spela en viktig roll i produktionen nätverk för framtiden, med objekt som handskar med inbyggd streckkodsläsare och virtuell verklighet headset som syftar till att förbättra logistiken. Även om det är alla, men oundviklig som så kallade smarta fabriker kommer att resultera i en mindre arbetsstyrka på verkstadsgolvet, framtiden för tillverkningsindustrin ser ut att vara i goda händer.