Regeringen backtracks på de avgiftsbelagda politik

0
28

Toll booths

Institutionen för Transporter vill ladda drivrutiner för att använda A14

Regeringen har gått tillbaka sitt löfte om att inte införa avgifter på befintliga vägar med förslag om att börja ta betalt för användning av A14 i Cambridgeshire.

Enligt planerna, förare kommer att behöva betala för att använda en 20 km lång sträcka för att hjälpa till att betala för en uppgradering av paket. Men flytten är kontroversiella, som David Cameron hade tidigare lovat att inte debitera för befintliga vägar.

Tillbaka i Mars, Statsministern meddelade Regeringen var angelägen om att locka till sig utländska investeringar för att skapa mer privat finansierade vägar som M6 Toll. Utländska företag skulle sätta in pengar för att bygga och underhålla nya vägar, och i gengäld kunde ta ut bilister för användningen av dem.

Men Cameron var angelägen om att betona att han inte var ute efter att driva igenom en privatisering av landets motorvägar ” genom bakdörren.’ Vid den tid då han sade: “vägtullar är ett alternativ, men vi är bara med tanke på det för nytt, som inte finns, kapacitet.”

Tillkännagivandet av planer på att ta betalt för A14 verkar för att markera en omsvängning av politiken. Institutionen för Transporter har nu sagt att hela sträckor av befintliga vägar som har “förbättrat” kan vara klämtade, snarare än att bara extra körfält skapas som en del av uppgraderingar.