VW Golf Blue-e-motion

0
27

Vi försöker en tidig prototyp av alla elektriska Volkswagen Golf Blue-e-motion

Dom

4

Volkswagen har försedda med elektriska Golf med några väldigt smarta innovationer som är säker på att göra det till en stor hit. På toppen av det imponerande all-round förmåga som standard Golf förs direkt över till den helt elektrisk version. Den enda egentliga kritik som du kan nivån på det är det faktum att den har en begränsad räckvidd och det är sannolikt att vara mycket dyra. Men de är de klagomål du kan nivån på en elektrisk bil.

De mest kända familj bil i världen förbereder sig för att gå electric, och i upptakten till 2014 lanseringen av den batteridrivna Volkswagen Golf Blue-e-motion, den tyska firman låt oss få gå i en tidig prototyp-modell.

Det viktigaste att veta är att du faktiskt inte kan gå till en återförsäljare 2014 och köpa bil. Medan drivlina kommer att vara nästan identisk, Blue-e-motion kommer att säljas för första gången som en Golf MkVII modellen, som kommer att presenteras senare i år.

Drivlinan i sig är en 113bhp elektrisk motor, som gör det möjligt för en 0-62 mph i 11.8 sekunder men i samma ögonblick vridmoment, smidig utveckling och tystgående gör att det känns mycket snabbare. I verkligheten är det långsammare än 104bhp 1,6-liters diesel modell, men det är verkligen inte känna det.

För att fortsätta jämförelser, Volkswagen hävdar Blue-e-motion väger ca 205kgs mer än diesel och med all extra vikt finns det några kompromisser för att det sätt som den driver. Hanteringen är inte riktigt lika smidig som en vanlig Golf och rida har en fasthet som är otypiskt för familjen kläcks. Lite sista-minuten-justeringar kommer att lösa problemet, och det är förmodligen något som kommer att vara osynlig på den slutliga produktionen bil.

Även med klagomål om hantering, Golf Blue-e-motion är fortfarande den bästa elbil till försäljning i form av körglädje. Volkswagen har helt klart gjort en ansträngning för att göra det alltför mycket och på vår bil var försedd med paddlar bakom ratten som kan användas för att styra regenerativ bromsning. Snärta till vänster paddel som kommer in till hörnet och det känns som om du växla ned en växel.

Finns det några andra smarta detaljer på Blue-e-motion också, som en laddningsstation dolda i VW märke i grillen, en fotgängare varning ljud som när mullret av en V8-motor och en sol taklucka som kan driva air-con när bilen är parkerad.

Trots alla av Volkswagen ag: s insatser för att göra Golf en elbil utan kompromisser, det står fortfarande inför samma problem som alla andra batteridrivna bilar. Officiellt utbudet är 93 km, men på våra korta test rutt datorn sa att vi var mer benägna att komma runt 60 km. Det finns Komfort+ och Utbud+ lägen, vilket begränsar den effekt på utbudet, men de gör också Golf känna sig lite trög.

Jämför Blue-e-motion med nuvarande produktion av elbilar dock och det visar fortfarande en enorm mängd löften. Det kan vara några sista handen att tillämpa och vissa priser för att slutföra men om Volkswagen kan få båda dessa saker spot-on då Golf ser ut att fortsätta sin framgång på en helt ny marknad.

Viktiga specifikationer

  • Pris: £25,000 (est)
  • Motor: 113bhp elektrisk motor
  • Vridmoment: 270Nm
  • 0-62 mph: 11.8 sekunder
  • Toppfart: 84mph
  • Utbud: 93 km
  • Utrustning: Solpanel taklucka, elektriska fönsterhissar, aluminiumfälgar, LED varselljus, multifunktions ratt
  • Till försäljning: 2014