Porsche 918 Spyder recension

0
35

Porsche 918 Spyder 2013 front action 2

Porsche 918 Spyder är en spektakulär ny hybrid hypercar som rivaler McLaren P1

Dom

5

Ett mästerverk av teknik, Porsche 918 Spyder skriver om hypercar regelbok. Det sömlöst smälter cutting-edge-hybrid-teknologi med fokus motorsport engineering för att skapa en road-bil som levererar en otrolig kombination av prestanda och effektivitet. Inte skrämmande att köra ännu spektakulärt speciellt att uppleva beroende på vilket läge du kör i, 918 har det utseende, prestanda och wow-faktor för varje stor hypercar behov.

Porsche 918 Spyder är här och det är till skillnad från allt som gått före. Det kombinerar en ras som härrör sammansatta chassi och 4,6-liters V8-motor med en hybrid-drivlina för att skapa den snabbaste vägen pågående Porsche någonsin gjort.

• Porsche 918 nyheter och recensioner

Tillsammans med den kommande McLaren P1 och LaFerrari, 918 är en av en trio av 21-talet bilar som trycker de gränser av teknik. Beskrivs av Porsche som “en bil som tar den tekniska kapacitet hybrid att gränserna för vad som är möjligt” 918 representerar den högsta av Porsche kunnande.

Under den sammansatta karosseri du hittar ett styvt och samtidigt lätt carbonfibre tub, som den mycket komplexa strömkällor är monterat runt om. Batteri och bränsle tank är inklämt mellan hytten och V8-motorn, som är förpackade med elmotor bak och PDK-växellådan. En andra elmotor driver framhjulen och i kombination med att de levererar 875bhp och har 1 280 Nm vridmoment.

Som ett resultat, de råa siffrorna är häpnadsväckande. I valfri Weissach trim, som kastar 41kg från och med 1 674 kg kerbweight med titan bultar och magnesium hjul, 918 kommer hit 60mph på 2,5 sekunder, nå 186mph precis under 20 sekunder och det berömda smekt Nürburgring i under sju minuter. Men på samma gång, tack vare sin förmåga att glida tyst i EV-läget, har CO2-utsläpp på 72 g/km och bränsleeffektivitet aldrig sett förut i en hypercar.

• Porsche-nyheter och recensioner

Men purister behöver oroa dig inte – se 918 i köttet väcker känslor i vägen bara en hypercar kan. Det finns skönhet i det enkla linjer, medan den utsökta detaljer kompletterar den fantastiska proportioner.

Med en racerbil-liknande hållning på väg, infällda lampor, aktiv bakre spoiler och avsmalnande svans menar 918 ser mest slående från baksidan, medan den rena hypercar extravagans av top-avluftning avgaser är en fröjd. Inuti, ultra modern stuga har en tablet-inspirerade mittkonsolen och traditionella Porsche ringer, som huset en smart blandning av analoga och digitala displayer.

Kokong inom komposit-monocoque, förarplatsen är perfekt, medan taket panelerna är lätt att ta bort och lagras i den lilla näsa boot. Uppfriskande, för en sådan futuristisk bil, körning upplevelsen börjar med att helt enkelt vrida på nyckel – även om du inte hälsas med growl av en V8 – bara kuslig tystnad av elektriska igång.

I E-Power mode 918 kommer fortfarande att nå 62mph i drygt sju sekunder och göra 93mph, och så länge som du inte trycker på gasen förbi sparka ner punkt motorn förblir vilande. Med en full batteriladdning 918 lovar en rad 18 mil i full noll utsläpp läge. Glider tyst genom stan är en surrealistisk men angenäm upplevelse, och trots sin storlek, 918 inte skrämmande att köra, samtidigt som den PASM aktiva stötdämpare menar rida är förvånansvärt överensstämmande.

Bortsett från ren EV bilismen det finns fyra mer enhet lägen att välja mellan: Hybrid, Sport Hybrid, Race Hybrid och Varma Famn. I Hybrid-elektriska motorer och motorn arbete alternativt, medan Sport Hybrid motorn arbetar ständigt med elmotorer flisning i när det behövs som en “boost” – funktion. Race Hybrid tar detta ett steg längre, här batteriet nivå varierar, vilket gör att alla elektriska energi kanaliseras till prestanda.

Slutligen, Hot Lap kan du utnyttja alla batterier makt för ultimat lyft över ett par varv. På rätt spår, prestanda 918 är helt enkelt häpnadsväckande – vi har aldrig upplevt acceleration gillar det. Men det är karaktären av LMP2 RS Spyder-härrör V8-motor som verkligen lämnar du öppna mun.

Att byta från batteridrift det bommar i livet med en rik race-motor intensitet. Det varv så snabbt som du hittar dig själv på de 9 000 rpm redline i blink of an eye. Lyckligtvis, PDK-växellådan växlar snabbt och har en härlig blip på växling. Hybrid-tech kan ta tag i rubriker, men den beställda V8-motor är en stor del av de 918 magic – som är helt enkelt häpnadsväckande chassi. Med tanke på att den väger drygt ett och ett halvt ton som man kan förvänta sig 918 känna mig lite lat, men att du inte märker den vikt.

Med en tyngdpunkt som är i nivå med hjulnav, 918 känns så planterade till den väg, som du har att kalibrera dina förväntningar av vad som är möjligt i en road-bil. Det finns ingen märkbar roll eller beck, medan grepp nivåer är svindlande – så hög att du kommer att känna allvarliga g-kraft på kroppen innan du märker någon antydan av skräddarsydda Michelin däck att förlora greppet.

Den aktiva bakaxel styrning hjälper agility medan styrningen är snabb och väl vägt, utan att någon av de över-kantig iver som du hittar i bilar som Ferrari F12.

Porsche har också arbetat hårt för att kalibrera regenerativ bromsning, för att undvika att oförenliga pedalen känns som fördärvar de flesta hybrider. Och i stort de har gjort ett bra jobb på banan med kraftig inbromsning kan du känna en viss pulsering i pedalen men det är endast vid låga hastigheter i E-Power mode ” som det känns en bråkdel inkonsekvent, men aldrig till den grad att rubba körglädje.

Sinnesrörelser på rätt spår och fascinerande på vägen, Porsche 918 en verkligt spektakulär fordonsindustrin erfarenhet.

Viktiga specifikationer

 • Pris: £652,849/£712,088*
 • Motor: 4.6-liters V8 & två elmotorer
 • Överföring: Sju-hastighet PDK automatisk växellåda
 • Effekt: 875bhp
 • Vikt: med 1 674 kg/1,633 kg*
 • 0-62 mph: 2.6 sekunder
 • Toppfart: 214mph
 • Ekonomi/CO2: 97mpg/72 g/km
 • Utrustning: Sat-nav, keramiska bromsar, aktiv aerodynamik, adaptivt dämpnings-och LED-lampor
 • Till försäljning: Nu
 • * med Weissach-Pack