Funktion: Röda Pilar piloter testa sina färdigheter i Aston Martins

0
203

Om du kan flyga ett plan, kan du köra bil, säkert? Vi måste hitta den berömda Röda Pilar piloter kör Aston Martins

Grundades 1965, de Röda Pilarna är kända över hela världen för sin precision aerobatic visar att wow air show-publiken under sommarmånaderna.

Den ikoniska röda, vita och blå Hawk T1 jetplan flyga i en omisskännlig diamond bildning, och i en hastighet på upp till 600mph, bara 300ft över marken.

• Flygande bilar för framtiden

Som en del av ett team på 10 mycket kompetent personal, varje piloten har genomfört över 1 500 flygtimmar vid rodret av frontline flygplan såsom Tornado och Typhoon. De utvärderas och granskas under en grundlig vecka-lång urvalsprocess, och brukar spendera tre år med laget som innehar samma position under hela deras vistelse.

Red Arrows Aston Martin - interview

Men gör sina noggrann uppmärksamhet på detaljer, sparsmakad träning och ständiga jakt på perfektion hjälpa eller hindra dem bakom ratten i en bil? Vi gick med i truppen på Millbrook Proving Ground i Bedfordshire att testa sin duglighet i en rad helt nya Aston Martins.

Dagen börjar med en säkerhetsgenomgång på Aston är på plats Prestanda Körning centrum – en plats som vanligtvis erbjuder kunderna ett säkert test sängen för att utforska sina bilens kapacitet på slutna vägar. Det är en utmanande bana med snäva kurvor, blind kammar och långa raksträckor, med speciellt tillverkade road brister som kastas för bra åtgärd.

Millbrook används inom branschen för att tillverkarna helt ny modell för testning och sista shakedowns. Men i dag har det varit sektioneras bort för piloter som – tillsammans med en rad av Aston Martins att prova. Den line-up innehåller den senaste Vanquish S Röda Pilar edition, liksom de senaste DB11 och snart-att-vara-ersättas Vantage V12.

Det finns många paralleller att dra mellan Aston och de Röda Pilarna. Båda är Brittiska ikoner, båda är byggda för prestanda och båda är erkända över hela världen. Bilar och flygplan representerar det bästa i Brittisk ingenjörskonst, och båda är lätta, snabba och mycket snabb.

Red Arrows Aston Martin - interview

Först ut på banan är squadron leader David Montenegro – även känd som Röd 1. När du flyger, han sitter på framsidan av diamant, och är i sitt sista år med Pilarna. Han är en kvalificerad instruktör på Hawk T1 jet och har tjänstgjort i flera frontline bekämpar sedan han gick med i RAF-1999.

“Hawk är en riktigt smidig luftfartyg,” berättade han. “Det är mycket snabbt och du kan dra en hel del av Gs. Men att få till en Aston Martin och sitter där på 130mph på ett spår var en sensorisk överbelastning. Marken rush är exceptionella.

“Det kändes inte som om det går för fort. Du vet att det finns mer i det. Det var frestande att skjuta hårdare. Det var fantastiskt.”

Detta är kommentarer som upprepats av Flight Lieutenant Dan Lowes (Röd 3), ett första året Röda Pilar pilot som också fungerar som en kvalificerad vapen instruktör. Han har utfört Snabb Reaktion Alert i STORBRITANNIEN och Falklandsöarna, en 24-timmars-a-day inlägg som håller luften säkerhet med hjälp av Eurofighter Typhoon jets.

“Att vara så nära till marken, känslan av acceleration är mycket större,” sade Lowes. “Tyfon och Hawk är mycket kraftfull plan, men vad är bra med dessa [Aston Martins] är att eftersom du är så nära till marken, man får en riktig känsla av hur snabbt du faktiskt reser.”

Pilarna är själv erkände adrenalin junkies, men de är förvånansvärt främmande för risken. Precis som de skulle i sin dag jobb, varje pilot ‘ s strategi är att vara noggrann och logisk.Dagens kurs tar i Millbrook är böljande Kulle Route, som trots att det ser ut som en vanlig väg, är en utmanande one-way test track helt saknar hastighetsbegränsningar eller trafikbegränsningar. Det är en oförsonlig kurs med ingen avrinning områden, rumble strips eller däck väggar, och en som lyckligtvis kommer att fånga dig i ett ögonblick upphört att gälla koncentration.

“När du flyger en Hök du reser runt sju miles per minut,” sade Montenegro. “Måste du alltid tänka framåt. Att förutse nästa händelse är nyckeln till att vara en bra förare också.” Men det är inte för Röd 1 att döma, inte heller hans lagkamrater, som ständigt rib varandra när de återvänder från sina snabba körningar. Efter några utflykter, vi hade ett ord med David Hornsey, Aston Martin Prestanda Drivande Konsult, för att se hur Pilarna fick på.

“Vad var mest uppfriskande var att kunna coacha människor med en viss grad av mekanisk sympati,” Hornsey sagt. “Vad mer, de är vana att lära sig saker, och de är vana vid att träning. Kan du säga något och raka bort att de är på toppen av det.

Red Arrows Aston Martin - driving

“Men det är en annan färdighet som de har ratt och pedaler snarare än en styrspak och roder – det är fortfarande en mekanisk växelverkan. De är mycket modig, dock. Hastigheten är verkligen inte ett problem.”

På frågan om hastighet, en annan aspekt av dagens tester har en springa runt Millbrook hög hastighet skål. En två mil bankas loop som cirklar komplex anläggning, gör det möjligt för teamet att testa

Aston Martins platt ut i en hastighet på mer än 150mph. “Det här var riktigt roligt, Montenegro sagt. “Var du tvungen att lära dig hur du hanterar gas, hur man kan låta bilen få fart och resor från lane lane. Det är som en flygande lektion.”

Efter att piloterna är klar, är det dags för en utvärdering. Pilarna är särskilt bra på att reflektera över sina resultat, eftersom detta säkerställer en ständig perfektion i sin obarmhärtigt högt tempo visar och visar. Det är en viktig del i deras relation med ingenjörer (som alla bär blå overaller), också, som förlitar sig på piloter och intelligens för att förebygga problem och frågor som kan uppstå under flygning. Detta gör att RAF att fortsätta flyga 30-år-gamla flygplan med största precision, noggrannhet och hastighet.

Red Arrows Aston Martin - tracking

Så är det något de tyckte var speciellt svårt? Eller kanske något som förvånade dem medan vid ratten i Aston högsta utför supercars?

“Bromsning teknik var en av de svåraste sakerna för oss, Montenegro sagt. “Acceleration är bra och kurvtagning är otroligt, men tekniken för att kunna sätta din fot så hårt du kan på bromsen och låta tekniken sluta att tröghet – var mycket imponerande faktiskt.

“Till skillnad från att stanna en 5,5 ton jet, där du måste vårda den från höga hastigheter och kan inte vara alltför aggressiv när du mark, här de är utformad för att vara riktigt straffas.”

Du skulle förvänta dig att dessa lustgas-drivna spänningen asylsökande att köra supersportbilar och hot luckor. Men den tid de Röda Pilarna spendera borta från hemmet innebär att de har mycket liten chans att njuta av sin tid bakom ratten. Som ett resultat, piloter egna bilar är till stor del run-of-the-mill salonger och hatchbacks – allt från diesel-VW Golfs och Honda Samhällskunskap, Montenegro misshandlade Audi A3. I själva verket, det är inte en sport bil i sikte. Kanske det kommer att ändras nu har de fått smaka på hur Aston Martin har att erbjuda…

Klicka här för en chans att vinna en Aston Martin Vanquish S Röda Pilar. Alla intäkter kommer att gå till RAF Välvilliga Fonden.